Thursday, March 23, 2023
HomeMindsetCollusionZelfbedrog & mijn "Schooladvies"​

Zelfbedrog & mijn “Schooladvies”​

Inleiding

Ik ben een zelfstandige en help mijn opdrachtgevers met plezier en met onvermoeibare positieve inzet om steeds wendbaarder te worden. Om hierin succesvol te kunnen en mogen zijn is het belangrijk dat ik blijf leren en ontwikkelen.

Op mijn reis om mijzelf continue te verbeteren en ontwikkelen zodat ik anderen van dienst kan zijn op hun reis, heb ik mij op 3 december 2019 ingeschreven bij ArbingerNL voor de 2 daagse workshop externe mindset en ook voor de 3 daagse facilitators training zodat ik de 2 daagse workshop zelf zou kunnen geven als onafhankelijke professional.

Tijdens de 2 daagse workshop, ik had er al over gelezen, kwam o.a. zelfbedrog aan bod.

Zelfbedrog

Het instrument dat is bedacht of ontwikkeld om zelfbewustzijn te activeren door mogelijk zelfbedrog inzichtelijk te maken is een krachtige tool voor deze case. Uiteraard heb je wat uitleg en begeleiding nodig om het instrument te gebruiken.

Zelfbedrog

 

Zelfbedrog gaat over het creëren (!) van de noodzaak om te rechtvaardigen. Citaat uit het werkboek van de 2-daagse van afgelopen donderdag en vrijdag luidt als volgt:

Als mensen kunnen we de behoeften van anderen waarnemen en aanvoelen hoe we hen moeten benaderen. Als we een gevoel of verlangen hebben iets positief voor een ander te doen en we doen het niet (of voelen het niet te moeten doen, en doen het toch), “verraden” we onszelf. Als we onszelf verraden, zoeken we rechtvaardiging. We doen dit door anderen te beschuldigen en voor onszelf excuses te vinden. We wentelen de verantwoordelijkheid af op anderen.

Ladder of Inference

Afgelopen donderdag en vrijdag heb ik deelgenomen aan de 2 daagse workshop. Tijdens de eerste dag had de facilitator al de behoefte, zo bleek aan het eind van dag 2, om mij feedback te geven dat zij mij niet geschikt / voldoende competent acht voor de facilitators 3 daagse die deze week plaatsvindt. Zij heeft mij deze feedback echter op vrijdag om 16:20 gegeven toen ik mijn spullen pakte om te vertrekken voor een prive afspraak (dit had ik eerder op de dag en dus op tijd aangekondigd). Zij stelde voor om na het weekend nog even contact te hebben.

Of ik wel of geen goede facilitator (voor deze specifieke workshop) ben mogen anderen uiteraard zeggen, maar dat je dat al op de eerste dag dat je mij leert kennen al besloten hebt, is buitengewoon opmerkelijk.”

Gisteren heb ik tijdens een telefoongesprek de volgend feedback en het volgende advies mee gekregen:

Ladder of Inference
  1. feedback: ik heb tijdens de 2 daagse gedrag vertoond van iemand die slecht luistert en niet op het nivo zit om te leren;
  2. feedback: ik heb getoond dat ik het materiaal niet goed oppak en begrijp;
  3. feedback: ik heb getoond niet goed aan te voelen wat er in de groep aan dynamiek speelt en heb feitelijk het groepsproces niet gerespecteerd;
  4. feedback: ik heb laten zien over weinig zelfreflecterend vermogen te beschikken;
  5. advies: mogelijk (!) dat ik ergens aan het eind van het jaar de 3 daagse zou kunnen volgen na de komende maanden door haar gecoacht en begeleid te zijn zodat ik mogelijk (!) door haar (!) gecertificeerd kan worden als facilitator.

Ik heb dus gisteren te horen gekregen dat ik niet welkom ben bij de 3 daagse facilitators certificering die deze week plaatsvindt.

Kijken we naar de Ladder of Inference, dan is de facilitator van de eerste trede naar de 7e trede gesprongen in bovenstaand plaatje als in van 0 naar 100 km/u in 1 sec.

Conclusie:

Conclusie
  1. De mindset die op basisscholen nog veel wordt toegepast om multiculturele kinderen een lager schooladvies te geven is hier van toepassing, ik heb het dan over van 0 naar 100 km/u in 1 sec. zoals hierboven verwoord.
  2. De facilitator had nog voordat ik de eerste dag aanschoof een mogelijk vooringenomen houding aangenomen wat haar actions verklaard. Haar beliefs (mindset) zijn ergens op gebaseerd (meanings, assumptions en conclusions) en komen ergens vandaan.
  3. Volgens de facilitator moet ik aan het infuus van ArbingerNL gelegd worden (mij anders voordoen dan ik ben en door de facilitator gecoacht worden, zie feedback en advies hierboven), immers zij zijn licentiehouder van het externe mindset materiaal en je kunt dus niet om hun heen. Pas als ik aan het infuus lig, dan pas kan ik mogelijk (!) mijzelf ontwikkelen op het gebied van externe mindset en daarna kan ik mogelijk (!) anderen verder helpen in hun externe mindset ontwikkeling in de vorm van het faciliteren van de 2 daagse workshop.
  4. Volgens de facilitator ben ik momenteel incompetent om ook na de 3 daagse facilitators training, de 2 daagse workshop goed te kunnen faciliteren, ik heb hulp nodig want zie haar feedback hierboven, kortom ik kan mij onvoldoende tot niet verplaatsen in een ander, begrijp het materiaal niet en kan dus al helemaal een ander niet trainen hierin.
  5. Volgens mij is het altijd maar de vraag of zeggen wat je doet ook laat zien dat je doet wat je zegt, deze facilitator verkondigt iets wat zij zelf niet laat zien, zij bedriegt zichzelf conform het externe mindset instrument van zelfbedrog.
Levels Of Consciousness

Levels of consciousness

Als je het mij vraagt gaat het in deze case om het botsen van verschillende bewustzijn nivo’s noem het gemakshalve mindsets: Power mindset versus Force mindset oftewel interne mindset versus externe mindset.

Het is zoals het is

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen of aanvullende opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen, ik wil natuurlijk zo snel mogelijk die plaat voor mijn hoofd weg zien te krijgen of zou het de facilitator zijn die een plaat voor haar hoofd heeft, hmm nee dat zal vast niet.

Thx.

Ps. Mocht je nog op zoek zijn naar een beetje positiviteit dan is deze pagina wellicht interessant voor je.

Andy Joghi

click or scan to book me for a free 30 min session
Book an Appointment

Popular